Látnivalók Békéscsabán és környékén

elvalaszto_arany1

Munkácsy Mihály Múzeum

A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményével rendelkező, több mint százéves múzeumot az 1899-ben megalakult Békéscsabai Múzeumi Egyesület hozta létre. A városképhez szorosan kapcsolódó jellegzetes klasszicizáló épületet 1914-ben avatták fel. A múzeumot a nagy realista festőről, Munkácsy Mihályról nevezték el, akit szoros kapcsolat fűzött Békéscsabához. A múzeum kilenc állandó kiállítással és évente átlagosan 15-20 időszaki kiállítással fogadja a látogatókat.

A Munkácsy Mihály személyéhez kötődő relikvia gyűjtemény egyik darabja a legkorábbi, Békéscsabán töltött időszakból származó fogas, melynek famunkáit és festését is Lieb (a később Munkácsy) Mihály készítette. A kilenc eredeti festmény egyik különlegessége a 2007-ben, közadakozás útján vásárolt „A la petite Jeanne” című festmény.

További információ: www.munkacsy.hu

elvalaszto_arany1

Munkácsy Emlékház

Steiner Jakab az Apponyi grófok intézője az 1840-es években a csabai szőlőkben 8 szobás kis klasszicista kastélyt épített. Az udvarház különlegessége, hogy falai között valaha olyan híressé vált ember töltött boldog perceket, mint Munkácsy Mihály. Az Ő édesanyja testvére, Reök Sarolta volt az építtető Steiner Jakab felesége. Itt lakott Munkácsy húga Gizella, miután Csabára kerültek az árva testvérek.

A nagynéni halálát követően, 1854-ben Steiner Jakab eladta a kúriát az Omaszta családnak, akik egészen az 1950-es évekig laktak itt. Az utolsó leszármazott az evangélikus egyháznak adta a család arcképeit, bútorait, tárgyait, ennek köszönhetően megőrződtek azok. E hagyatékból restaurált darabok kiállítása nyújt most némi ízelítőt a vidéki, kisnemesi kúriák életéből.

elvalaszto_arany1

Evangélikus Nagytemplom

Hazánk és Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma. Kiváló akusztikájának köszönhetően kedvelt helyszíne színvonalas komolyzenei koncerteknek. Az épület valóban lenyűgöző, mint hatalmas méreteiben, úgy díszítettségében és harmonikusságában. 3 emeletes, órapárkányos tornya 70 méter magas. A toronysisak a csillaggal együtt 15 méter. A templom ülőhelyeinek száma 3500, így közel 5000 hívő befogadására alkalmas. Az evangélikus nagy- és kistemplom meghatározó szimbólumává vált Békéscsabának, a város logója is ezeket az épületeket ábrázolja.

elvalaszto_arany1

Élővíz-csatorna

Az Élővíz-csatornát közmunkával 1777-ben ásták ki a város lakói, egyrészt a mocsarak lecsapolása érdekében, másrészt a település építéséhez szükséges fának a bihari hegyekből való leúsztatása céljából. A csatorna a Fehér-Körös folyótól indul, s a Kettős-Körös folyóba torkollik. Napjainkban az Élővíz csatorna és környéke a békéscsabaiak, valamint a városba látogatók kedvelt kikapcsolódási helye. A partján kellemes sétautakat, kerékpárutakat találhatunk több kilométer hosszúságban. A nyári időszakban lehetőség van vízibicikli, valamint kenubérlésre is.

elvalaszto_arany1

Pósteleki Parkerdő és Szabadidőközpont

Póstelek rangját a múlt század elején épült Weinckheim kastély és az uradalom adta, az itt élők lélekszáma valha megközelítette az ezer főt. Mára a leszűkült 14,6 ha – os parkmaradványa természetvédelmi terület, az egykori kastély romja egyedi, romantikus hatást kelt az árnyas fák között. Különleges fafajai között megtalálhatjuk többek között a megye legnagyobb vasfáját, vörös levelű bükköt vagy a mocsári tölgyeket és a hatalmas kocsányos tölgy egyedeket.
A utóbbi években Póstelek számos fejlesztés helyszíne lett. A régi sétány rekonstruálása mellett, a romos kastély környékének megtisztításával, tűzrakó helyek, padok kihelyezésével, továbbá az erdő bejáratánál egy hangulatos, erdei büfé létesítésével biztosítjuk a kirándulók, túrázók kényelmét. Lehetőség van 3 különböző túraútvonal, megtételére, valamint egy kellemes sétára a csónakázó tó körül.

További információ: www.postelek.com

elvalaszto_arany1

Árpád Gyógy- és Strandfürdő

A város szívében 1922-ben létesült Árpád Fürdő a XXI. századnak megfelelő korszerűsítéseknek köszönhetően teljesen megújulva várja vendégeit Békéscsabán. A 23.684 m2-en elterülő fürdő a sportolni, pihenni, valamint gyógyulni vágyóknak egyaránt tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket biztosít.

A fürdőben a medencék és a sportpályák között ligetes és napos területek váltják egymást. Egyéni, kifejezetten családias hangulatával a város gyöngyszemévé vált, amit a környékre érkezőknek vétek kihagyni.

További információ: www.arpadfurdo.hu

További látnivalók

Békéscsaba, valamint a város környékén található további látnivalókról az alábbi linkre kattintva tájékozódhat: